YouTube adverteren; hoe werk het?
Je hebt een mooie video laten maken en deze op YouTube gezet. Een mooie vervolgstap zou zijn dat jouw video ook daadwerkelijk onder de aandacht komt. Hoe mooi zou het zijn om met jouw video meer klanten te werven? Dit kan je realiseren met YouTube adverteren.
YouTube is namelijk hét grootste videoplatform ter wereld en biedt een enorme kans voor adverteerders als jij om jouw boodschap over te brengen. Je kunt op YouTube dan ongetwijfeld ook jouw ideale doelgroep bereiken, maar hoe doe je dat? Dit hangt ook deels af van jouw doelstellingen uiteraard. Los van dat heb je ook een Google Ads account nodig. Ook ben je vast benieuwd welke kosten dit met zich meebrengt. Laten we eerst beginnen met wat YouTube adverteren precies is.
Wat is YouTube adverteren?
Adverteren op YouTube is een manier op jouw product of merk visueel aan een groter publiek te laten zien. Hiermee biedt je jezelf kans om betrokkenheid middels beeld, geluid en beweging bij jouw content. Je kan op veel manieren mensen bereiken door middel van een scala aan targetingmethoden, waaronder demografische groepen (dus man, vrouw, leeftijd), interesses, plaatsingen (verschillende YouTube kanalen bijvoorbeeld) en remarketinglijsten.
Wanneer kan ik van start met YouTube ads?
Er zijn een aantal zaken die je van te voren moet hebben geregeld om te kunnen starten met YouTube ads. Noodzakelijk is een Google Ads account, YouTube kanaal en nog belangrijker; een YouTube video! Je wilt natuurlijk ook meten wat voor zin jouw YouTube ads hebben, dus hiervoor is Google Tag Manager en Google Analytics ook zeker een pre.
Met Tag Manager kan je bijvoorbeeld Analytics op jouw website zetten en ook de benodigde conversiemetingen instellen. Een conversie betekent niets meer of minder een gewenste actie die op jouw website wordt verricht. Simpele voorbeelden zijn een ingevuld contactformulier, een klik op een telefoonnummer of WhatsApp knop en een verkocht product.
Waar moet een goede video aan voldoen?
Dat hangt ook af van de manier van adverteren, waar ik in de volgende alinea terug op kom. Een bumper ad mag namelijk maximaal 6 seconden duren en een InSteam ad juist weer veel langer. De best practises voor een goede advertentievideo zijn:
- De lengte van de video. Een te lange video kan als oninteressant worden ervaren en daarom adviseer ik tussen de 20 seconden en maximaal een minuut;
- De eerste 3 seconden zijn heel belangrijk. Je wilt eigenlijk in het begin van de video mensen overhalen om door te blijven kijken;
- Laat ook in de eerste 3 seconden zien wat voor product of dienst jij biedt;
- Ook het merk moet gelijk naar voren komen;
- Vertel jouw USP’s (punten waarin jij je onderscheid en/of jouw sterke punten).
Welke manieren van YouTube advertenties zijn er?
Google Ads biedt een aantal manieren om te adverteren in YouTube. Dit hangt echter wel af van jouw marketingdoelstellingen. Hieronder vind je alle soorten advertentie-indelingen:
- InStream Ads;
- Bumper advertenties (deze duren maximaal 6 seconden);
- Discovery Ads.
YouTube InStream Ads
Dit is wel de meest gangbare variant van YouTube ads. Je kunt ze herkennen doordat deze ads voor, tijdens of na een Youtube-video worden weergegeven. Deze advertenties zijn er in de smaken non-skippable (kan je dus niet skippen) en skippable (kan je skippen na 5 seconden).
Bumper Ads
Dit zijn korte ads die maximaal zes seconden duren. Je kunt deze advertenties niet skippen en zijn bedoeld om brand awareness (merkbekendheid) te vergroten door een korte, krachtige boodschap over te brengen. Het is dus enorm belangrijk dat je jouw boodschap in zes seconden kunt vertellen.
Discovery Ads
Kortgezegd zijn dit advertenties die in de zoekresultaten of op de startpagina van YouTube worden weergegeven, zoals in de afbeelding hieronder. Discovery-ads worden weergegeven als miniatuur naast een andere video. aAls je erop klikt, wordt je naar een door jou opgegeven url geleid.
Prima uitleg! Wat kost YouTube adverteren?
Dat hangt van verschillende factoren af, zoals het type advertentie, hoe je jouw targetingopties instelt, de concurrentie in jouw markt en het budget wat je er zelf voor over hebt. Als je veel concurrentie hebt op dezelfde doelgroep, kan het zijn dat de kosten hoger uitvallen. Ook is het zo hoe nauwkeuriger je target, de kans groter is dat de kosten hoger zullen zijn.
Het belangrijkste is wel dat we controle hebben over hoeveel je uitgeeft en hoeveel je wilt bieden voor een weergave. Wel is het mooi meegenomen als je zoveel mogelijk resultaat behaalt binnen jouw budget!
Mee eens! Verzorgen jullie dit ook?
Zeker weten! We kunnen altijd vrijblijvend eens kijken naar de mogelijkheden om te zien of YouTube adverteren een interessant marketingkanaal voor jou is. Je kunt altijd even contact met ons opnemen via 06-21996147 of via het contactformulier. Tot snel!