Lars mulder

Lars mulder

Wat is contentmarketing?

Inhoudsopgave

Wat is contentmarketing en hoe zet je het in?

Wat is contentmarketing? 

Laten we beginnen bij het begin; wat is contentmarketing? Contentmarketing is op een aantrekkelijke manier klanten een helpende hand bieden zonder direct jouw product of dienst te promoten. Het doel is om je op een specifieke doelgroep te richten en deze doelgroep te zien van verschillende vormen van content denk aan: afbeeldingen, video’s en blogs. 

Waarom heb ik contentmarketing nodig?

Wellicht denk je: “waarom zou ik mij met contentmarketing bezighouden?” Contentmarketing is de afgelopen jaren, een heel belangrijk onderdeel geworden van online marketing. Contentmarketing zorgt voor naamsbekendheid en een top-of-mind positie. Door het regelmatig posten van berichten op social media, worden mensen vaker herinnerd aan jouw bedrijf.

Contentmarketing kan ook zeker bijdragen aan je SEO (zoekmachine optimalisatie). Het kan ervoor zorgen dat je website beter vindbaar wordt in de zoekmachine. Dit kan door middel van een SEO vriendelijk blog of artikel waar jij antwoord geeft op informatievragen, die in de Google zoekopdrachten staan. 

Jullie hebben het over blogs en post, welke vormen van contentmarketing zijn er allemaal?

Scherp! Inderdaad vallen posts op social media en blogs op jouw website onder contentmarketing. Er zijn ook nog meerdere vormen. Hieronder staan de vijf belangrijkste vormen van contentmarketing:

  • Video’s;
  • Bloggen;
  • Social media;
  • Podcasting;
  • E-mail marketing.

Video’s

YouTube is naast Google de grootste zoekmachine. Daarnaast is YouTube ook een dochteronderneming van Google. Als men typt op Google of op YouTube, zullen beide kanalen jouw zoekintentie kunnen inschatten. Beide kanalen gaan dus hand in hand. Mensen zoeken steeds meer informatie op YouTube, in plaats van websites. 

Op YouTube is het mogelijk om je eigen account aan te maken. Als je een eigen account hebt kun je volgers (subscribers) krijgen door YouTube SEO aan te passen . Deze volgers krijgen jouw video’s in hun overzicht of krijgen een melding als jij een nieuwe video plaatst. Er zijn kanalen met duizenden of zelfs miljoenen volgers. Deze kanalen kunnen ervoor zorgen dat bezoekers websites gaan bekijken of vertrouwensband opbouwen, waarbij ze nieuwe klanten werven. 

Als je nu producten wilt verkopen, zal dat beter gaan? Ze zijn namelijk al bekend op jouw kanaal. Video’s en videomarketing zullen in de toekomst een steeds grotere rol gaan innemen als marketinginstrument. De video’s van producten of diensten worden met de dag populairder. 

Bloggen

Bloggen is ook een populaire manier om bezoekers naar je website te werven. Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van blogs op websites. Het beste is als een blog tussen de 600-1000 woorden bevat. Meer mag altijd, maar kijk uit dat het niet een langdradig verhaal wordt. Hoe meer content jouw website bevat, hoe groter de kans is dat jouw website gevonden wordt.

Social media

Zeg je contentmarketing, dan zeg je social media. Veel mensen om je heen zitten dagelijks op hun telefoon te scrollen naar de nieuwste berichten en updates op verschillende social media platformen. Vandaag de dag (6 mei 2022) besteedt een gemiddelde Nederlander zo’n 5,5 uur op zijn scherm. Voor contentmakers kan het interessant zijn om hierop in te spelen. De bekendste platformen die worden gebruikt zijn:

  • Facebook;
  • YouTube;
  • Instagram;
  • Twitter;
  • LinkedIn;
  • Pinterest.

Podcasting

Podcasting is een manier om geluidsopnames met je publiek te delen. Het is een soort van YouTube, maar dan de radioversie. Iedereen kan een podcast beginnen! Je hoeft geen radiozender te hebben of antennes aan te schaffen. Een microfoon en een computer met internet zal voldoende zijn.

E-mail marketing

Hoe laat je jouw contacten/klanten weten waar je mee bezig bent en wat de laatste nieuwtjes zijn? E-mailmarketing is daar de oplossing voor. De controle ligt volledig in jouw handen, je kunt zelf bepalen hoe en wanneer je iets laat horen. Je weet zeker dat je bericht ook precies die mensen bereikt, waarvan jij wilt dat ze jouw bericht zien. Hoe je een krachtige en goed doordachte e-mail marketingstrategie uit de grond stampt leggen we je uit in deze blog.

Veel keuzes, hoe maak ik een goed contentstrategie? 

Contentmarketing zonder strategie is als zonnepanelen zonder zon; het werkt niet! Het is doodzonde als je geen strategie hebt. Wij laten je dit zien in het volgende stappenplan:

  1. Doelstelling

Je kunt pas content verspreiden als je een doelgroep hebt gekozen die je wilt bereiken. Achteraf kun je bekijken of je de resultaten (die je voor ogen had) ook daadwerkelijk hebt behaald.

  1. Publiek

Bij deze stap ga je jouw publiek beschrijven. Je hebt een doel en doelgroep gekozen die je wilt bereiken. 

  1. Boodschap

Een kernboodschap is handig om in elke content post terug te laten komen. Hoe geef je deze weer en wat is het doel van de content die je maakt?

  1. Kanalen

Nu is het tijd om een kanaal uit te zoeken, waar jij je content op gaat plaatsen. Nadat je alle drie stappen doorlopen hebt, weet je precies waar jouw doelgroep zich bevindt.

Als je alle stappen hebt gevolgd, is het tijd om met de content te beginnen. Hoe je dit doet leggen wij in vier stappen aan je uit:

  1. Content bedenken;
  2. Het creëren van content;
  3. Content verspreiden;
  4. Community management.

De laatste stap vergeten veel mensen. Community management is een belangrijke factor op het gebied van content. Het zorgt voor contact met je publiek en het onderhouden van contacten.

Ik wil graag beginnen met contentmarketing! Kunnen jullie mij helpen?

Wil jij beginnen met een goede contentmarketing strategie om jouw naamsbekendheid een boost te geven, maar weet je niet precies hoe? Geen probleem! Bij Dijs Media helpen we je graag verder. Wij zorgen samen voor een goed contentstrategie. en het onderhouden daarvan. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier .

Deel deze content:

Wil je weten hoe je website scoort in Google? Wij zoeken hetgratisvoor je uit!

Vul je naam, email en website in en we nemen binnen 48 uur contact met je op.