Lars mulder

Lars mulder

Waar moet een goede website aan voldoen?

Inhoudsopgave

Waar moet een goede website aan voldoen? Volledige lijst (2023)

Het hebben van een goede website is voor veel bedrijven tegenwoordig een noodzaak. Het is allang niet meer een leuke online aanvulling, maar dé plek waar potentiële klanten jou kunnen vinden en waar je informatie geeft over jouw diensten en/of producten. Maar waar moet een website aan voldoen om een succes te worden? Dat vertellen we je graag in dit artikel: 

Een goede website voldoet aan:

Duidelijke navigatiestructuur

Een website met een goed ontworpen navigatiestructuur is essentieel voor een goede gebruikerservaring. Goede navigatie helpt de gebruiker de website te verkennen en te vinden wat hij of zij zoekt. Het is één van de belangrijkste aspecten van webdesign, omdat het de basis vormt voor een goed opgebouwde site. 

Gebruiksvriendelijkheid

Bij het bouwen van een website, is de gebruiksvriendelijkheid in acht houden erg belangrijk. Gebruiksvriendelijkheid betekent dat de gebruiker gemakkelijk kan navigeren door de website, knoppen duidelijk zichtbaar en makkelijk klikbaar zijn en er geen overlappingen zijn van elementen. 

Waar moet een goede website aan voldoen?

Een responsive ontwerp

Het grootste deel van de bezoekers bekijkt een website via mobiele apparaten, waardoor het belangrijk is dat deze tegenwoordig responsive zijn. Een responsieve website is een website die zich automatisch aanpast aan de grootte van het scherm waarop deze wordt weergegeven. Dit betekent dat de website altijd een optimale gebruikerservaring biedt, ongeacht op welk apparaat deze wordt bekeken. Ook Google heeft ook aangekondigd dat ze responsive websites voortaan beter zullen indexeren, waardoor websites die niet geoptimaliseerd zijn voor verschillende schermen, lager zullen ranken in de zoekresultaten van de populaire zoekmachine. 

Een duidelijke call-to-action

Het hoofddoel van een website is vaak dat potentiële klanten producten of een dienstverlening bij je afnemen. Een duidelijke call-to-action is erg belangrijk bij het behalen van dit doel. Een call-to-action is bijvoorbeeld een duidelijke button met de tekst “Neem contact met ons op”. Het is een trigger die de klant aan kan zetten tot actie. Als je call-to-actions niet duidelijk zijn, kan het voorkomen dat een klant wel contact wil opnemen, maar simpelweg niet weet hoe hij of zij dat moet doen. 

Zichtbare contactgegevens

Aansluitend op het vorige punt: zorg dat je contactgegevens zichtbaar zijn en duidelijk naar voren komen, zodat de klant weet hoe hij of zij contact op kan nemen. Dit kan aan de hand van een contactformulier, maar zorg er ook voor dat je e-mailadres en telefoonnummer terugkomen op je website in bijvoorbeeld de footer en uiteraard de contactpagina. Zorg er tevens voor dat deze gegevens klikbaar zijn, zodat de klant direct contact kan opnemen. 

Technisch in orde

Een technisch goed ontwikkelde website zorgt voor een betere gebruikerservaring, hogere rankings in zoekmachines en een betere online aanwezigheid. Daarnaast heeft een website, die technisch in orde is, schone en goed opgebouwde code, snelle laadtijd en vrij van malware. 

Een goede User Experience ervaring

Naast een goed ontwerp is het van belang dat je website een goede gebruikerservaring hebt (ook wel User Experience genoemd). Je moet kijken naar de behoeften, voorkeuren en meningen van de desbetreffende gebruikers van een product of service. Alle keuzes die je maakt zoals bijvoorbeeld een grote, plaatsing en kleur van een button bijvoorbeeld kun een groot verschil maken.

Een mooi en functioneel design

Natuurlijk dient een website ook te zijn voorzien van een mooi en functioneel design. Jouw website is hét online visitekaartje van je bedrijf en dient er natuurlijk visueel aantrekkelijk uit te zien. Dit doe je door gebruikt te maken van de juiste kleuren, lettertypes en elementen te gebruiken die rust uitstralen. 

Afbeeldingen van hoge kwaliteit

Een website gevuld met afbeeldingen van lage kwaliteit komt onprofessioneel over. Daarnaast geven afbeeldingen vaak informatie in de vorm van een grafiekje of andere infographic. Als de kwaliteit van deze afbeeldingen laag is, valt deze informatie natuurlijk niet te lezen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen op je website van hoge kwaliteit zijn, maar dat het bestand niet té zwaar is voor je website. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de laadsnelheid. 

Snelheid

Wist je dat de laadsnelheid van je website invloed heeft op de bezoekduur van je gebruikers? Als een website snel laadt, blijven gebruikers over het algemeen langer op je website en bezoeken ze meer pagina’s. Bij Mozilla, het bedrijf achter de browser Firefox, was er bijvoorbeeld een stijging van downloads doordat ze hun pagina’s met 2,2 seconden hadden versneld. 

Een veilige verbinding 

In deze digitale wereld is het belangrijk ervoor te zorgen dat bezoekers op een website een veilige verbinding hebben. Dit is van cruciaal belang voor het vertrouwen van bezoekers, maar ook voor het beschermen van hun persoonlijke gegevens.

Een beveiligde verbinding kun je herkennen aan het SSL certificaat (Secure Socket Layer). Dit is een protocol wat data versleutelt, waardoor het voor cyberaanvallers bijna niet mogelijk is om gegevens van jouw websitebezoekers te achterhalen. 

Optimalisatie voor zoekmachines (SEO)

Dagelijks worden websites door bots van Google (crawlers) geïndexeerd, zodat deze pagina’s opgenomen kunnen worden in de zoekresultaten. Middels SEO optimaliseer je jouw webpagina’s voor de crawlers van Google. 

Dit doe je onder andere door je website technisch in orde te hebben, maar ook de goede, relevante en uitgebreide content aan te bieden. Google wil de juiste informatie bieden aan haar gebruikers en plaatst jouw website dus niet zomaar op de eerste plaats. Je moet toegevoegde waarde bieden. 

Integratie met eventuele social media kanalen

Als je social media kanalen hebt voor je bedrijf, dan is het belangrijk dat je daar naar linkt vanuit je website. Dit wordt vaak gedaan vanaf de contactpagina, maar ook vanuit de header of footer van je website kan dit prima middels een klikbaar icoon. 

Laat eigen werk zien

Laat eigen werk zien op je website! Deel een verzameling van je beste werk dat je middels een portfolio pagina kunt delen met potentiële klanten, werkgevers, of andere geïnteresseerden. Het is een belangrijk hulpmiddel bij het tonen van je ervaring, kennis en unieke kwaliteiten.

Laat klantbeoordelingen zien

Naast eigen werk, zijn klanten ook vaak benieuwd naar de ervaringen van eerdere klanten. Een gemakkelijke manier om het vertrouwen van nieuwe klanten te winnen, is het tonen van reviews en ervaringen van klanten die je eerder hebt geholpen, of een product bij je hebben gekocht. Je kunt vaak een koppeling maken van de review sectie van Google. Het is namelijk wel belangrijk dat het echte reviews zijn van echte klanten. 

Vertel een goed verhaal

Het verhaal achter je bedrijf speelt een belangrijke rol. Klanten kopen vaak niet een product, maar het verhaal/missie achter dit product. Dit geldt natuurlijk niet bij alle producten. Ook bij een dienstverlening is een persoonlijk verhaal waarin jij je kernwaarden beschrijft, een goede toevoeging. Dit verhaal vertel je vaak op de “Over ons” pagina. 

Dijs Media helpt je graag bij het ontwikkelen van een goede website

Bij Dijs Media zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites die voldoen aan de bovengenoemd punten. We kijken graag samen met jou naar je wensen en maken op basis van die wensen en eisen een design waarin we nog alle kanten op kunnen gaan voordat we beginnen aan het daadwerkelijk bouwen van de website. 

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. 

Deel deze content:

Wil je weten hoe je website scoort in Google? Wij zoeken hetgratisvoor je uit!

Vul je naam, email en website in en we nemen binnen 48 uur contact met je op.